Nieuwsbrief van Carmen, vanuit Moldavië
 
Sinds een paar maanden is er veel veranderd in de rest van mijn werk. Vanaf begin maart ben ik gaan werken in Oekraïne voor de Nederlandse Stichting Christenen voor Israël, met name onder Holocaust overlevenden. In Moldavië blijf ik mijn werk voortzetten voor het dagcentrum en voor de zomer in 2019 staat er ook al een groep gepland voor een werkvakantie. Om de paar weken ben ik een paar dagen in Moldavië om het werk voor het dagcentrum te coördineren en er op toe te zien dat alles goed verloopt. Het is de bedoeling dat ik de maanden juli en
Nieuwsbrief Carmen, vanuit Moldavië
 
augustus ook in Moldavië ben. De rest van de tijd ben ik in Oekraïne. Ik mag daar verblijven in iemands flat, in Vinnytsja. Koen Carlier, de coördinator van Christenen voor Israël (CvI) in Oekraïne, werkt hier al meer dan 20 jaar. Hij heeft een goede organisatie opgebouwd en een team dat al jaren met hem samenwerkt. Voor mij is het heel prettig om nu in een team te kunnen werken dat al veel ervaring heeft in wat ze doen.
 
De meesten van jullie zijn waarschijnlijk niet zo bekend met de geschiedenis van Oekraïne, dus zal ik er kort iets over schrijven. Voor de Tweede Wereldoorlog had Oekraïne een rijke Joodse geschiedenis. Tijdens de oorlog voltrok er zich een onvoorstelbare ramp. Wat hier is gebeurd wordt ook wel de “vergeten Holocaust” genoemd. Er zijn minstens 1,5 miljoen Joden vermoord in Oekraïne. Ook wel de “oorlog door kogels” genoemd, omdat hier gold: voor iedere Jood een kogel. Dat in tegenstelling tot Polen, waar de meeste Joden in gaskamers zijn vermoord.
 
De onderzoeker en katholieke priester Patrick Desbois, heeft inmiddels ruim 700 massagraven in Oekraïne gelokaliseerd. De Tweede Wereldoorlog eindigde lang geleden, maar voor de meeste Holocaust overlevenden is de Holocaust (Shoah) nooit geëindigd. Dagelijks worstelen zij met een trauma. Veel van hun familieleden werden tijdens de oorlog vermoord. Om deze reden organiseert Christenen voor Israël Oekraïne-werkreizen vanuit Nederland, Duitsland en andere landen, om mensen bekend te maken met de geschiedenis van de Holocaust in Oekraïne. Uit respect voor de overlevenden en om de herinnering aan het lot van de Joden in stand te houden, draagt christenen voor Israël financieel bij aan het plaatsen van gedenktekens bij Joodse massagraven. Hierdoor wordt er een plaats aan de Joodse gemeenschap gegeven om te treuren en om te laten zien dat wat hun geliefden is overkomen niet wordt vergeten.
Christenen voor Israël distribueert ook duizenden voedselpakketten per jaar. Deze pakketten zijn een noodzakelijke aanvulling voor de armen onder de Joodse bevolking. Het voedselpakket is ook een teken van medeleven en vriendschap. Daarnaast helpt CvI Joden op een praktische manier die naar Israël willen gaan. Producten klaarzetten om 1500 voedselpakketten in te pakken met een groep uit NL.
Ik krijg nu de gelegenheid om alle facetten van het werk mee te maken en te helpen waar dat kan. Om deze nieuwsbrief niet te lang te laten worden zal ik een volgende keer iets meer vertellen over mijn ervaringen in Oekraïne.
 
Ons project "Dagopvang voor ouderen" is een diaconaal project iets wat ons allemaal aangaat en alle hulp, in wat voor vorm dan ook, is meer dan welkom!!

Het Moldavië rekening nr isNL11RBRB 0706514661

Fotogalerie

Digitaal

Find Us On FaceBook - Image

Zoeken

Gebruik van cookies maakt het gemakkelijker om onze website te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website geeft u ons toestemming cookies te gebruiken.