Inleiding op Mindfulness: Training in aandacht

Als we autorijden kan het gebeuren dat we kilometers lang op de 'automatische piloot' rijden zonder dat we er met onze gedachten bij zijn, en ons verbazen dat we al ergens zijn.

Op veel momenten in ons leven zijn we zijn we ons niet echt bewust wat we aan het doen zijn. Waarin we in een soort automatisme van de ene activiteit in de andere rollen, en waarin onze geest van de ene onbewuste gedachte naar de andere gaat. Op die momenten ben je niet in het hier en nu , maar je aandacht wordt voortdurend in beslag genomen door gedachten over het verleden of toekomst of dat dingen anders zouden moeten zijn. Je bent  er niet meer bij.

mindfullness

Het doel van deze training is om van moment tot moment meer bewust te worden van onze gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen, zodat we op een situatie kunnen reageren vanuit een keuze in plaats van automatismen en patronen.

We doen dat door ons erin  te oefenen meer te letten op waar onze aandacht is. Het oefenen in aandachtig zijn doen we zowel in de oefeningen zoals lichaamsscan, mindful bewegen, de zit- en loopmeditatie als in de aandachtsoefeningen in het dagelijks leven.

Mindful zijn houdt in dat je aandacht geeft op een ontspannen , niet-oordelende manier in dit moment aan wat er is. Dit is de dingen zien zoals ze zijn zonder direct een oordeel klaar te hebben of dat het anders moet. We hoeven niets te veranderen, slechts aandachtig zijn : mindfulness. We ontwikkelen hierdoor het vermogen om innerlijke kalmte en helderheid te bewaren te midden van de hectiek van ons leven.

De training is een diepgaande, praktische, effectieve en bewezen manier om anders te leren omgaan met de dagelijkse stress, om meer balans en helderheid in je leven te ontwikkelen. Het effect zal zijn  dat je rustiger wordt, minder drukte in je hoofd hebt, keuzes maakt die beter bij je passen en ervaren stress afneemt.  Het kan een positief effect hebben op je bloeddruk, je slaap en algeheel welbevinden.

Deze avond, verzorgd door Wim Duermeyer, is een inleiding op de Mindfulness Training die, bij voldoende belangstelling, in september 2019 zal starten.

Neem makkelijk zittende kleding mee!

Datum: donderdag 21 februari 2019

Plaats: Protestantse Kerk in Boven-Leeuwen, Waalbanddijk 19