26 mei 2019

Kerkblad

Download hier het laatste Kerkblad

Herbert en Jannie van Schaik

Op een vrijdagmiddag zijn Ank IJzerman en ik op de boerderij van Herbert en Jannie van Schaik geweest om eens te horen wat hen bezielt heeft om een biologische varkensboerderij te runnen.

Herbert en JannieWe krijgen een rondleiding:

We starten bij de schuur waar een aantal zeugen (vrouwtjes) vrij rondlopen op een dikke laag stro met daartussen de beer (mannetje) die z’n werk moet doen.

Alle dieren hebben een chip in hun oor, waarin staat hoeveel voer ieder dier nodig heeft. De dieren melden zich bij een voerstation en krijgen dan het voer wat ze nodig hebben, niet meer en niet minder. Ze mogen best een tweede keer bij het station langs gaan, maar als ze hun tax voor die dag hebben gehad, gaat het poortje niet meer open. Dat schijnt een varken vrij snel door te hebben.

Het voer voor de varkens is aan regels gebonden. Een varken mag niet te dik, maar ook niet te dun zijn. Vandaar dat het voer per groep varkens verschillend is.

In een volgende schuur zijn de kraamhokken, daar liggen de zeugen die nog moeten werpen of net geworpen hebben. Een schattig gezicht al die biggetjes met krulstaartjes bij elkaar. In mijn beleving horen varkentjes roze te zijn, maar er lopen er heel wat tussen met zwarte vlekken in allerlei variaties.

BiggetjesDe biggetjes blijven ongeveer 6 weken bij hun moeder en gaan dan door naar de volgende schuur. Bij één hok is één biggetje wel erg klein vergeleken met z’n broertjes en zusjes. Ik vind dat als buitenstaander zielig, maar volgens Herbert trekt dat nog wel bij en zo niet, dan gaat zo’n biggetje dood. Dat is de natuurlijke weg. In een derde schuur zijn de dames en de heren gescheiden, ze groeien daar op tot ze groot en zwaar genoeg zijn voor de slacht. De ruimte waarin ze verblijven wisselt zodat ze steeds voldoende ruimte hebben ook als ze groter worden. De vleesvarkens zijn gemiddeld 7 maanden oud als ze naar de slacht gaan en wegen dan tussen de 82 en 112 kilo, deze gewichten zijn geslachtvee. De gewichten levend zijn tussen de  112 en 120 kilo. Een enkel varken wordt apart gehouden omdat het en goede zeug is, daar wordt verder mee gefokt. Beren worden niet zelf aangehouden maar aangekocht, vanwege inteelt gevaar. Een zeug blijft ongeveer 4 jaar op de boerderij en zal ongeveer 2x per jaar jongen werpen. De oudste zeug heeft 16 worpen gehad.

Iedere 14 dagen worden er varkens gehaald voor de slacht. Dit slachten gebeurt bij een slachterij in Groenlo. Al 6 weken voor deze datum weet Herbert welke varkens gehaald worden.

Herbert kwam in 1963 met zijn ouders mee toen hun boerderij in Tiel weg moest vanwege de uitbreiding van het industrieterrein. Samen met Jannie heeft Herbert op een gegeven moment het bedrijf van zijn ouders overgenomen, wat toen een gemengd bedrijf was (varkens en melkvee) . Toen hun zoon Jan in 1998 van school afkwam en aangaf verder te willen gaan in dit bedrijf hebben ze de keuze gemaakt voor de biologische varkenshouderij. Eigenlijk was dat een sprong in het diepe. In die tijd waren er ongeveer 12 biologische varkenshouderijen in Nederland. Herbert en Jan zijn begonnen met 60 – 70 dieren en hebben vrijwel alles zelf moeten uitvinden.

Het bedrijf is inmiddels flink gegroeid, er zijn inmiddels twee schuren bijgekomen. Ze hebben zich ook aangesloten bij “De Groene Weg”, een organisatie die voor hen over de prijzen bemiddeld.

Het aantal biologische varkenshouderijen in Nederland is in de loop der jaren flink gegroeid, er zijn er nu ongeveer 70. Nog even wat cijfertjes en andere gegevens over dit bedrijf:

• Er zijn 175 varkens; waarvan 3 beren, 110 zeugen
  • het bedrijf heeft ongeveer 600 vleesvarkens.
  • De zeugen lopen allemaal bij elkaar en daarbij loopt 1 beer, de beren wisselen.
  • 's Zomers lopen de varkens buiten, maar van 1 november tot 1 april zijn ze binnen, maar ook daar hebben ze voldoende beweegruimte en bij ieder hok zit een buitenruimte.
  • De dracht van een varken duurt 3 maanden + 3 weken + 3 dagen en er zijn 12 tot 15 biggetjes per worp.
  • De biggetjes blijven 6 weken bij de moeder in het hok, er zijn ca. 34 hokken.
  • De mannetjes krijgen ander voer dan de vrouwtjes, omdat ze anders te dik worden en te veel spek krijgen.
  • Zodra ze groter worden krijgen ze een andere ruimte waar voldoen de ruimte is.
  • Als ze gemiddeld 7 maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.
  • Voor al de dieren is per jaar 800 ton voer nodig.
  • Buiten staat ook een grote mesttank, de mest wordt door de boeren in de buurt gebruikt voor het land.

Tot slot;  Wat is nu het verschil tussen een biologische varkenshouder en een ‘gewone ’varkenshouderij?
Een varken op een biologische boerderij heeft 2½ keer meer ruimte en loopt op een ondergrond van stro. Daarnaast heeft ieder hok een buitenhok en ’s zomers lopen ze buiten. Alle dieren krijgen ruwvoer en er moet daglicht in de stal vallen. Het voer dat een varken krijgt is 95% biologische, Herbert zelf verbouwt gerst en tarwe, wat ook bestemd is als varkensvoer. De varkens krijgen wel alle inentingen, maar antibiotica wordt alleen toegediend aan zieke dieren, dus niet uit voorzorg. Een vleesvarken mag niet vaker dan 2x in z’n leven behandeld worden met antibiotica, een zeug (een varken wat dus langer op de boerderij is) niet vaker dan 2x per jaar. 3 Maanden voordat een varken naar de slacht gaat mag het geen antibiotica toegediend krijgen. Volgens Herbert hebben zijn varkens minder antibiotica nodig omdat zij veel buiten komen en daardoor weerstand opbouwen.

Bedankt Herbert en Jannie, het was een leuke en leerzame middag.

Renée Peters-Braakhekke